15 maj 2014

Inför prov på Antiken och Medeltiden

Hej!

Här kommer lite tips på hur ni ska plugga för att klara provet i litteraturhistoria.

1. Scrolla ner i bloggen och öppna dokumentet som heter kunskapskrav i litteraturhistoria, läs noga, vad är det ni ska visa att ni kan? Diskutera samband mellan skönlitteratur och idéströmningar i samhället, vad betyder det egentligen? (Ni kan också klicka på etiketten: Litteraturhistoria)

2. Läs Lysistrate och fundera över vad det är i den pjäsen som talar för att den är skriven under antiken? Är det formen? (pjäs) handlingen? Hur var livet under antiken? Vad berättar pjäsen om hur livet var?

3. Läs igenom texthäftena, ni ska få ett nytt om antiken, men läs det gamla så länge. Sök gärna mer fakta från fler källor. Klippet jag visade om Johannes Anyuro kommer från UR:s superbra serie Hej Litteraturen! Här är hela programmet om antiken och här om medeltiden

4. Ni kommer få en text från medeltiden och en från antiken före provet. Läs de noga och diskutera gärna med varandra. Fokusera på samband mellan texterna och idéströmningar i den tidens samhälle, bärande tankar, stil, fundera på varför de har blivit klassiker? Kan vi hitta några spår av texterna i andra texter, filmer, kultur (intertextualitet)

5. Repetera de litteraturvetenskapliga begrepp ni har gått igenom och arbetat med tidigare. Vad är en metafor? Vad är en allegori? vad är en berättare? vad är en genre? vad är en liknelse osv.

6. Sist, men absolut inte minst. Maila mig gärna! (disponentgatan12@gmail.com) Eller kom fram och fråga något som är oklart.

7. Okej, det var inte sist, detta är det sista. Litteraturhistoria är faktiskt jättekul!!

/ Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar